Euroguidance центар од школске 2016/17. године покреће свеобухватан програм подршке унапређењу система каријерног вођења и саветовања (КВиС) у средњим школама са циљем да наставницима и стручним сарадницима у школама обезбеди одговарајућу подршку у спровођењу активности КВиС. Програм је настао на основу евалуације активности подршке наставницима средњих школа које центар спроводи од 2013. године, као и испитивања потреба за врстама подршке које је спроведено међу наставницима средњих школа

Овај програм садржи следеће врсте подршке:

Обуке: 

Курс се похађа он лине, тако што након регистрације сопственог профил наставник може да почне слуша предавања у било ком тренутку. Предавања се баве основним информацијама о каријерно вођењу и саветовању, вештинама управљања каријером и општим информацијама о организацији и раду тима за КВиС. Поред теоријских информација, курс садржи и примере конкретних активности које наставници и стручни сарадници већ спроводе у школама у Србији.

 • акредитована обука: Каријерно вођење и саветовање у средњим школама

Ова обука је регистрована под бројем 47, код Завода за унапређивње образовања и васпитања. Детаљано о семинару можете да сазнате на http://katalog2016.zuov.rs/Program2015.aspx?katbroj=47&godina=2014/2015

Семинар се одржава периодично у школама широм Србије и за детаљне информације о будућим одржавањима обуке можете да се пријавите на нашу листу.

 • неакредитована обука: Унапређење квалитета активности каријерног вођења у средњим школама: ефикасно планирање рада школског тима за КВиС

 Овај семинар је намењен наставницима који већ спроводе активности каријерног вођења и саветовања и учествују и/или координишу радом школског Тима за каријерно вођење и световање. Учествовањем на овом семинару наставници ће моћи да усаврше своје знање о вештинама које су битне за ученике да би могли да управљају својом каријером и да сазнају о начинима организације активности тима које би доприносиле развоју релевантних вештина код ученика.

Семинар се одржава периодично и и за детаљне информације о будућим одржавањима обуке можете да се пријавите на нашу листу.

Ресурси за информисање:

 • Приручник  за наставнике: Каријерно вођење и саветовање

Приручник је доступан за преузимање у електронској форми са нашег сајта. Садржи основно упутство за наставнике и даје примере активности за рад са ученцима. 

Ова база образовних могућности вам омогућава да се информишете о структури и циљевима различитих образовних нивоа као и да претражујете образовне установе на нивоу целе Републике. 

Циљана подршка школама за развој активности КВиС-а:

Појединачне консултације са тимовима у циљу унапређења планирања и спровођења активности КВиС

 • Индивидуална подршка је намењена активним тимовима којима је потребна подршка у спровођењу активности. Кораци у овом процесу су следећи:
  - идентификација теме – кроз упитник/мејл који попуњава тим;
  - 15 мин (или краћи) разговор са координатором – потврђивање теме, договор о термину;
  - 90 мин (или краћи) састанак (онлајн) са члановима тима на ком се индивидуално ради на        идентификованој теми
  - Да бисте приступили овом типу подршке потребно је да нам пошаљете маил на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. у којем у кртаким цртама излажете питање за консултације.
 • Циљану подршку тимовима у виду вебинара и семинара на теме које су тимови идентификовали као кључне за унапређење њиховог рада;

На овим вебинарима се обрађује конкретна тема која је идентификована као значајна за тимове кроз обуку за тимове и упитник. Циљ вебинара је да омогући додатну конкретизацију упутстава и да омогући тимовима да реализују неку конкретну активност успешно. Позив за вебинар се упућује учесницима који су били на обуци за унапређење рада тимова за КВиС и упутили су позив за индивидуалне консултације.

У најави су следеће активности у облaсти ресурса за информисање :

 • он лине база активности КВиС
 • Преглед ресурса за наставнике које могу користити у свом раду; 
 • Циклус вебинара „Упознај занимања“ који омогућавају наставницима заједничку организацију активности и ефикасног коришћења ресурса, a ученцима да упознају представнике различитих занимања
 • Пакет ресурса за каријерно информисање за каријерно информисање ученика.

 

е-Билтен

 • КонференцијаAктивности

  Четврта Euroguidance конференција ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији” одржаће се 6. децембра 2016. године. Као и претходне, представљаће прилику за размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања, приказаће постигнуте резултате рада у претходном периоду, али и представити планове за даљи развој и сарадњу.
  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6